måndag 30 januari 2012

Djuren och människan


Bilden är lånad!

Under december har det varit den stora älgvandringen här uppe. Det har rapporterats om viltolyckor vareviga dag, t.o.m flera olyckor per dag. Pga det stora snödjupet har djuren, främst då älgarna sökt sig ut på vägarna (de är ju inte dumma , vem vill gå i ett snödjup som når ända upp under magen när det finns plogade vägar)

Längre norrut är det renarna som springer på vägarna till bilisternas STORA förtret, renarna anses som de dummaste djuren som finns enl.vissa trafikanter, men si det håller jag inte med om. Jag har under 20 år tid jobbat i renarnas omedelbara närhet och VET att de absolut inte är dumma djur. Nu är det säkert någon bloggläsare som opponerar sig, det finns ett uttryck åtminstone här uppe i norr " Kasta ett vedträ in i hundhopen så gnäller den som det tar i"

Bilden ovan visar en älg som går till attack mot en skoteråkare, inte konstigt alls tycker jag. Den blir störd i sin miljö, den kanske stod i allskönsro och åt sin frukost och skoteråkarna visade inte hänsyn.
Jag vet en gång när jag kom åkandes på skidor och det stod en älg på spåret, jag stod alldeles stilla och älgen stod länge och tittade på mig och vände och vred på öronen för att kolla in mig. Efter en evighet tyckte jag , gick älgen in i skogen och jag kunde vända och åka tillbaka i motsatt riktning.

Jag tillhör "jägarfolket" men redan som barn lärde jag mig att visa respekt för djuren och naturen med allt vad det innebär.
Jag kan förstå renägande samer som får sina renar dödade (renar klassas som tamboskap )att de känner "hat" mot varg, björn, lo, järv och örn och vill ha en decimerad rovdjursstam. Jag förstår alla som får sina djur (får, hundar...)dödade av vargen att de vill ha bort vargen från tätbebyggda områden....
JAG är av den åsikten att vi ska ha ROVDJUR i vår natur i en sådan mängd att det inte skapar obalans.

Jag har inte undgått att läsa om mannen som blev illa åtgången av björn under älgjakt, det måste ha varir en alldeles förfärlig upplevelse och det kunde ha slutat mycket illa.
Jag hoppas att denna händelse inte startar en lavin om att vi inte ska ha rovdjur i vår natur.

Jag har börjat titta på TV programmet Mot alla odds...jag visste inte att buffeln var såååå farlig.

//UllaMona

4 kommentarer:

hugan sa...

Piggnat till sig?
Såg igår kväll att det visst försigår ALL slags sport i er stad! Inte bara skidor, skoter, trail och tyngdlyftning!
Blir ni Sveriges huvudsportstad snart? ;-)

Visst är naturen till för alla djuren! Och människan.
Det där om att renar skulle vara dumma tar jag direkt på mig ;) antagligen för att jag kör så pass mycket och vips så står de bara där och glor. Hör de inte? Ser de inte? Älgar reagerar ganska direkt och flyr sin kos, men varför inte renarna?

Nu ska vi snart ut i det vita och strosa, jag och lilla ullkorven!
Ha en härlig måndag!

UllaMona sa...

SV: Hugan, jag skrev i blogginlägget att renar klassas som tamdjur...det kan göra att du upplever att de varken ser eller hör. Renarna är vana att människor och fordon finns omkring dem dagligen....i motsatts till de helt vilda djuren såsom älg, hjortar, rådjur m.fl
Om man befinner sig körandes bil inom området Sapmi får man vara beredd att renar står och "glor" och undrar vad i hela fridens namn är nu detta ;-)
Tack du, nu håller jag på att tillfriskna...
Vinterstaden som huvudsportstad, ja det låter inte alls dumt.

Kram på dig från "lappkärringen"

hugan sa...

Vad bra! Att jag äntligen fått en förklaring till deras gloende ;-D
å vilken tur att du tar det på rätt sätt ;-)
Har nu varit ute på inlandshavet i Malagé, det blåste kallt, men det var skönt ändå!
Kram på dej!

annette sa...

Oh, så många kloka ord från Dej som vet mycket mer än dom flesta som tror att dom vet så mycket!
Har samma åsikt som Dej om detta med med att alla även vilda djur skall finnas i en omfattning som vår natur och djur i övrigt klarar av, och vi skall respektera alla djur!
Blir lite full i skratt åt Din beskrivning om när Du mötte en älg i skidspåret, har ju oxå mött älgar i skogar och gör precis likadant fast ingen sagt att jag skall göra så, har alltid gått bra!
Hoppas Du mår klart bättre!

Kramen!

annette