onsdag 5 oktober 2011

Betydelsefull person i mitt liv

Jag fick en utmaning om att skriva om någon person som betytt mycket för mig, jag kom ihåg ett inlägg som jag skrivit om min farmor...hon betydde väldigt mycket för mig på alla sätt.

Min farmor Juliana kallad JuliaFarmor Juliana Karolina Kristoffersson f Strömgren född 25/12 1882 död hösten 1964, hon blev 83år.

Jag hade den lyckan att min farmor bodde bara ca 100 meter från mitt föräldrahem, jag kunde springa över till henne precis när jag ville och hon hade alltid tid för mig.
Det var farmor som lärde mig virka, sticka, karda ull, spinna och tom. sätta upp väv i min lilla vävdstol och det är jag mycket tacksam över att jag fick lära mig som barn.

Farmor var musikalisk, hon spelade cittra och sjöng psalmer tillsammans med mig, så när jag började skolan så kunde jag nästan alla psalmer utantill och jag hade dessutom lärt mig läsa ur bibeln, så läskunnig var jag också. Allt tack vare min farmor.

(Min fröken (lärarinna)mobbade mig för att jag inte hade gått i söndagsskolan, och hon kunde inte förstå att en sådan ogudaktig flicka kunde de tio budorden utantill...det ska jag berätta om senare)

Jag minns aldrig att farmor var arg på oss eller att hon höjde rösten...jag var 15 år när hon dog men har fortfarande väldigt starka minnen av henne, jag kan tom höra hennes röst när jag tänker på henne. Idag har det varit en sådan dag då hon har varit väldigt närvarande i mitt sinne, därför känner jag att jag måste skriva om henne.

Min farmor födde 7 barn, första barnet fick hon innan hon gifte sig med min farfar, sen miste hon två av sina barn när de var i 20-års åldern i TBC.
Farmor och farfar hade ett litet jord-skogsbruk samt att farfar var jägare...de hade både vatten och el och bodde i en by nära landsvägen. På äldre dagar byggde de "lillstugan" nära mitt föräldrahem.

// UllaMona

2 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

vackra minnen... jag minns min mormor som ljuset i mitt liv. Har tom en tatuering till hennes minne. Tack för att du delar med dig!
kram E

Beppan sa...

Så varmt och fint du skriver om din farmor! Så skulle alla barn få ha det - nära den äldre generationen som har så mycket visdom och kunskap att dela med sig av - och tid dessutom för de små...