tisdag 31 maj 2011

...från sametinget i Vålådalen till Doktorspromotion i

i Umeå....oj oj oj så högtidligt det var. När bonusdottern gick fram och fick hatten, ringen och diplomet så fick jag svälja flera ggr och ta fram näsduken.
På kvällen var det "fin" middag på Äpplet, Umeås Folkets Hus. Talen var inte så många och inte så långrandiga heller. Studentkörens ledare fick oss alla att sjunga Imse Vimse Spindel i alla variationer från barnvisa till hårdrock...och det lättade verkligen upp stämningen, efter middagen var det styrdans till sena natta.
När sambon och jag stod i taxikön utanför (iförda våra vackra sameräkter)stod det tre herrar +55 framför oss i kön...en av dessa fina herrar sneglade bakåt på oss och sen började de högljutt prata om lappjävlar och bästa renbeteslandet...det kändes verkligen otrevligt....så rasistiskt.
Tackochlov kom det en taxi  och de åkte iväg...det är inte första gången jag blir kallad lappjävel och andra rasistiska saker...särskilt om jag bär min samiska dräkt.
Jag har en fråga till er andra bloggare...om ngn av er bär er folkdräkt blir ni kallade jävel av ngt slag?

// UllaMona

7 kommentarer:

strömmas sida sa...

Fy vad obehagligt och trist för er. Ni var så vackra i era dräkter och jag kunde aldrig ana att det finns rasister mot samer i nutid också.

Hoppas det inte förtog eran feststämning efter allt trevligt ni haft.

kram
strömma

Monica sa...

Usch så gräsligt otrevligt och obildat, där spriten gått in hade väl vettet gått ut antagligen, men det var ju också detta de hade i huvudet, usch igen! Såg din blogg från annan bloggare och fastnade för doktorspromotion och var den var:-). En kollega till mig från annat land har frågat och läst på lite just om samer och rasism, jag svarade så gott jag kunde om det jag hört berättas om skolor m m. Men fy så lågt beteende av människor detta.

annette sa...

Fy sjutton så lågt, önskar jag varit där och fått ge dem ett nyp i örat, för det är kanske vad man gör med barn som säger saker dom inte borde göra.
Och som barn som inte förstår bättre skulle jag vilja likna dessa s.k herrar.
Jag trodde i ärlightens namn inte att det var så här vi svenskar värnade om vår ursprungsbefolkning, blir så ledsen!
Har ingen folkdräkt, så jag vet inte hur reaktionen skulle bli.
Hoppas inte att det här förtog Er känsla av att ha fått uppleva något fint iklädda Era fina samedräkter!
Skönt att få ta ut ledighet, själv har jag visst en massa komp, flex och semester som jag inte får ut, finns inga vikarier;)

KRAMEN!

annette

hugan sa...

Nä vad tråkig avslutning på en sån annars trevlig kväll. Var dessa herrar verkligen på samma tillställning?? Eller är det jag som har förutfattade meningar nu..?! Har ingen folkdräkt så jag kan tyvärr inte svara på den frågan, bara ana att det är nog vinklat negativt mot samer mer än andra..?
Hoppas ni kan glömma det tråkiga och minnas det fina och roliga under kvällen.!
Ha en skön helg!
Kramar på dej

Ting o Tankar sa...

Kan tänka mig att det kändes högtidlig! Så roligt för er!
Hatt, ring, diplom till bonusdottern... Bra jobbat! Stort Grattis till henne!

Blir otroligt upprörd av det du skrev om de tre herrarna +55! Så inskränkt, oförskämt och okunnigt! Fy!

Mor Tuta sa...

Jag blev riktigt upprörd när jag läste din blogg, var tvungen att läsa den för gubben också. Även han fördömer sådant ohyfs. Vuxna karlar ???Hoppas det inte förtog all festglädje ni fått uppleva.
Jag har en bygdedräkt som jag sytt själv och mamma vävt tyget till.
Har aldrig blivit trakasserad när jag använt den.
Önskar dej en skön helg
Kram Birgit

Anonym sa...

Säger som Storuman Errold "Skämmes tamme f.n" / Gunilla